PINTEREST HEADQUARTERS

 
505 Brannan 08.jpg
 

The Pinterest Mews; a passageway connects Brannan Street to Bluxome Alley.  A shortcut, a pause, a sit, this mews provides both a garden retreat and a circulation spine to the new Pinterest Headquarters.

 

TYPE

Commercial / POPOS

LOCATION

San Francisco, CA

TIMELINE

2014-2018

STATUS

Built

 
505-33.jpg

Designed to be both a connector and an extension to the transparent Pinterest lobby’s moveable curtain wall, the site is composed of angled steel planters embedded with cedar slatted benches, forming a complex geometry and relationship of planter to seating. 

 

The design intent utilizes the planters to spatially organize circulation and define axes while the slatted benches provide an integrated seating system, creating a suspended or cantilevered effect.  Multi-trunked Paperbark Maple, Acer griseum, underplanted with Autumn Ferns, Dryopteris erythrosora, thrive in this eastern exposure. New streetscape frontages at both Brannan and Bluxome and a private roof terrace completes the composition.

505-6_AL.jpg
 
SaganPiechota_SilverOak-50.jpg
 
505+Brannan.jpg
Axonometric+diagram+(1).jpg
 
SaganPiechota_SilverOak-6.jpg
 
 

The design incorporates one of MFLA’s principal philosophies, sustainability. The project meets rigorous water management standards, storing and reusing rainwater for irrigation of the planters and other water usages in the adjacent buildings.  With this we strive to continue building upon our sustainability and resilience practices.

20180919 ILLU plan.jpg
 

CUSTOM DESIGN ELEMENT

MFLA collaborated with CWKeller for the design and fabrication of custom planter bench in the mews.

Visit CWKeller

 
505-29_KS.jpg
505 Brannan_Water Management Diagram.jpg
 

client

TMG Partners

Collaborators

Heller Manus Architects

Swinerton

Rock & Rose

CWKeller

PHOTOGRAPHY

Keith Scott